Välj en sida

Jag har skrivit om min favorit…torrborstning tidigare, det vet ni som följer mig. Och nu är jag inne i en sån skön torrborstningsperiod så jag vill aktualisera det igen. För visst är det så att man går in i perioder med snudd på allt tycker jag, i liksom cykler. Ibland är man jätteduktig att köra med tandtråd och göra sina knipövningar men sen så kommer det perioder då man liksom bara glömmer bort dem. Men det betyder inte att de är dåliga för en, nej nej, man hittar helt enkelt på andra välgörande och för kropp och själ behövande rutiner. Och det kanske finns lite balans i det om jag tänker efter.

Visste ni att huden är kroppens största organ. Japp, så är det. Och det är även ett stort avgiftningsorgan där ca en tredjedel av alla slaggprodukter som kroppen släpper ifrån sig varje dygn just kommer från huden. Att torrborsta sig hjälper kroppen att bli av med dessa avfallsprodukter och gamla hudrester. Det bidrar även till att hudporerna hålls öppna och rena och genom det så hjälper man levern och njurarna i deras reningsarbete. Bra va!

Förutom att det är välgörande för själva systemet så får man en sån otroligt mjuk och len hud vilket inte gör saken sämre. Jag föredrar att torrborsta mig på morgonen. Det liksom väcker upp min kropp och jag riktigt känner hur cirkulationen pumpas igång och huden blir röd och rosig. Kroppen känns redo för att ta sig an en ny dag.

Jag tänker inte gå in på detaljer kring torrborstning och lymfdränering utan jag tänker bara ge er några tips och inspirera er till att testa.

Borsten

Välj en borste av naturfiber som inte är för mjuk men inte heller för hård. Du får helt enkelt känna efter vilken borste som känns bäst. Om du lätt blir röd eller har känslig hud ska du inte välja en allt för hård borste. Tänk även på att du använder en extra mjuk borste i ansiktet och alltså inte samma som du har till kroppen.

Har du problem med att nå ner till fötterna eller långt bak på ryggen så välj en borste med ett långt handtag. Det finns även borstar där man trär på handtaget på borsten men dom rekommenderar jag inte. Det är jättelätt att allt släpper och själva borsten far iväg och där står du snopen med bara handtaget kvar i näven.

Gör så här:

Torrborsta dig 5 – 10 minuter varje morgon innan du äntrar duschen i ca 3 månader. Därefter räcker det att du upprepar det 1 – 2 gånger i veckan, eller fortsätt ha det som en skön varje dag-rutin.

En tumregel finns och det är du ska torrborsta i cirklande rörelser i riktning mot hjärtat.

Börja med fötterna och benen och arbeta dig uppåt. Fortsätt med händerna och armarna upp mot axlarna. Sedan tar du magen, från naveln och nedåt. Borsta sedan från midjan och uppåt. Kom ihåg…riktning mot hjärtat. Var försiktig när du torrborstar brösten där huden kan vara extra känslig. Undvik även eventuella åderbråck och ytliga blodkärl.

Sedan är det bara att njuta av en skön dusch där du sköljer bort alla döda hudceller.

Trycktorka dig med handduken, alltså du trycker handduken mot huden så den suger bort vattnet.

Avsluta med att smörja in kroppen medan den ännu är lite fuktig med en välgörande olja alternativt en skön lotion.

Jag lovar er att ni kommer njuta av er nya morgonrutin. Ge er den här tiden innan ni ger er kast med dagen. Huden kommer tacka er…

Puss & kram

Ulle