Välj en sida

Nu har flera inlägg här på bloggen varit lite negativa i tonen tycker jag så nu vill jag skriva om något så humörhöjande som att baka och njutningen av att äta hembakat. För alltså ni måste hålla med om att det nästan är något magiskt över hembakat. De flesta jag känner kan lätt associera till något eller någon när de känner doften av till exempel nybakade bullar eller sockerkaka.

För min del hamnar jag direkt i min mormors kök där jag kan höra hur den gamla Electrolux-assistenten där på den låga köksbänken, i en malande och nästan gnisslande takt knåda en bulldeg. Och min mormor, rund om höfterna och med rosor på kinderna iförd en städrocksklänning a la 70-tal och ett brunblommigt förkläde som borde ha varit i en tvättmaskin för ett länge sen, lägga ut bullformar på en plåt.

Och när jag känner doften av nybakad sockerkaka förflyttar jag mig till mormors fina granne Gösta som varje dag bakade en gudomligt god sockerkaka som han sedan gärna bjöd gatans gubbar på i sin lummiga berså tillsammans med en kopp starkt kokkaffe. Jag som var enda barnet fick alltid ett glas Champis. Så där satt jag, Ulle 5 år bland gubbarna och fick höra skvaller om folk i byn och annat som hade hänt. Nu hände det väl inte så fasligt mycket men jag kommer ändå ihåg att jag tyckte det var spännande. Fina minnen som jag är glad och tacksam för att jag har och gärna plockar fram när jag vill känna lite extra trygghet och värme.

Men ibland vill man helt enkelt ha något litet och gott till eftermiddagskaffet. Att brygga en kopp kaffe där i tretiden och duka med några fina koppar. Har man inget till det kaffet, känns det ofta som något saknas. Det behöver inte vara något märkvärdigt men jag i alla fall vill gärna ha något att njuta av just då.

Nu här, när julens pepparkakor var slut och min stora glasburk ekade tom fick jag för mig att baka skorpor. De är till storleken perfekta, lättbakade och går att smaksätta i en massa olika varianter. Jag valde här att smaksätta med mandel och kardemumma, men som sagt det går att variera i det oändliga, snudd på. Jag tänkte bjuda på receptet och förslår att ni tar er tid att bakar några skorpor att ha och njuta av till trekaffet.

Ulles mandel- och kardemummaskorpor till trekaffet

Ulles skorpor ca 30 st

4 dl vetemjöl
2 dl ljust muscavadosocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
75 g smör

– Sätt ugnen på 200 gr.
– Blanda mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller bunke.
– Tillsätt ägg och matfettet skuret i mindre bitar. Blanda snabbt ihop till en deg.
– Lägg upp degen på en mjölat bakbord och arbeta in någon smaksättningarna som ni önskar.
– Dela degen i 4 bitar och rulla ut till rullar ca 30 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
– Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
– Sänk värmen till 100 gr.
– Skär rullarna medan de är varma i sneda bitar direkt på plåten.
– Sätt in mitt i ugnen för att torka skorporna ca 30 minuter med ugnsluckan på glänt.

Olika smaksättningar, välj och vraka eller komponera ihop egna:

1 dl pinjenötter och rivet skal från 2 citroner
1 dl solrosfrön och 1-2 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl grovhackad mandel och 100 gr hackad mörk choklad

Puss & kram

Ulle