Välj en sida

Det kanske låter konstigt men i återhämtningen från min utmattningen så har jag gjort ett schema hur mina dagar bör se ut. Jag menar bör för alla vet att livet inte är spikrakt. Tro’t eller ej men det pågår ju faktiskt ett liv där ute även om jag just nu är mycket inne i min lilla återhämtningsbubbla. Detta schema gör dock att jag kan släppa många tankar och ångest över allt jag borde göra för att stressa ner och återhämta mig. Min hjärna behöver inte tänka och engagera sig så mycket, allt är redan planerat och klart utifrån vad jag behöver just nu. Det sista jag vill är ju att elimineringen av stressen i sig stressar mig. Så klart flyttar jag om och ändrar utifrån dagsformen. Jag har heller inte angivit några tider i mitt dagsschema för det skulle kunna skapa stress ifall jag skulle missa någon utsatt tid för en aktivitet. Nej det här med tider får komma längre fram när min hjärna har stabiliserat sig. Men i det stora hela kan en dag just nu se ut så här:

* När jag vaknar ligger jag alltid kvar en stund, andas, sträcker på mig och känner in kroppen. Jag försöker plocka fram mitt positiva jag och liksom sätta tonen för dagen.

* Dags för morgonyoga. Konstigt nog vill jag alltid borsta tänderna och skölja ansiktet med iskallt vatten innan jag intar mattan. Blir lite full i skratt för mig själv att just detta är så viktigt för mig. Kanske har det undermedvetet att göra med att klassiskt består yogan av åtta delar och att i den andra delen Niyama, som är ett antal (5) moraliska principer där vi strävar efter att uppleva inre harmoni finner vi just Suca – renlighet.

* Skulle jag inte känna för att yoga, eller det ena behöver inte utesluta det andra, så tar jag en stilla promenad. Inga hastighetsrekord utan tyngden ligger på andningen och medveten närvaro. Stilla skön musik i lurarna och försöka hålla fokus på dofter och synintryck.

* Frunch! En rejäl frunchbricka som håller mig mätt och belåten fram till eftermiddagens mellis. Mellisen lägger jag in där det passar mig. Just nu när jag har mina stressutslag försöker jag hålla mig till antihistaminkost. Men mer om det i ett annat blogginlägg.

* Vila! Japp, tro mig men här behövs en stödvila där hjärnan får stänga ute alla intryck, samla ihop sig och bara vila. Jag lägger mig gärna på sängen med fördragna gardiner för att stänga ute världen en stund.

* Lite hushållsarbete i lugnt tempo och fokus på medveten närvaro. Ska jag hänga tvätt gör jag det sakta och metodiskt, känner den nytvättade doften och försöker behålla tankarna där och då. Skitsvårt för en kvinna som ibland kunde kissa och vika tvätt samtidigt…inte att rekommendera.

* Träningspass / promenad / yoga. Någon form av motion som får mig att svettas lite. Här är det viktigt att känna in hur mycket hjärnan klarar av just den dagen. Just nu står jag i startgroparna för att börja styrketräna igen. Jag saknar det och vill tillbaka till mina övningar och vikter. Jag är medveten om att jag måste börja från början och känna in kroppen och inte utmana för mycket.

* Meditation – vägledd. Jag har hittat en meditation på Nextory som passar mig i syfte att minska stress och öka självkänslan, som har tagit skada iom min situation. Så min självkänsla försöker jag jobba hårt med nu. Det är väldigt lätt att man tappar sitt värde när man hamnar i en utmattning. Kommer ett inlägg även om den och det arbetet den kräver framöver.

* Middag!

* Nedvarvning av dagen. Läsa / lyssna på en bok, skriva, lösa lätta korsord, bada, prata med familjen. Fokus ligger på att det ska vara lugnt och stilla vilket förstärks av att t ex tända ljus och skön musik i bakgrunden.

* Ulle-tid i badrummet!! Kanske det bästa på hela dagen… Hitta en kvällsrutin där jag tar hand om mig med att duscha, smörja in kroppen med välgörande oljor. Lägga en skön ansiktsmask eller något annat som gynnar mig och min kropp. Goda dofter är viktigt för sinnet och även här ska det vara lugnt och stilla.

Haha…som ni ser är det en heltidssysselsättning att ha en utmattad hjärna. Men ni förstår kanske också hur jag menar med att när jag följer detta ”schemat” eller delar av det, som sagt ibland kommer livet in och hälsar på, så slipper min hjärna tänka på återhämtning och rehabilitering och hur jag ska nå och få det. Sen är det också upp till mig att utvärdera, ändra, lägga till och ta bort allteftersom förutsättningarna ändras. Inget är hugget i sten och allt är föränderligt…

Ta hand om er!

Puss & kram

Ulle