Välj en sida

Nyss hemkommen från en ca 6 km lång promenad i fjällnatur. Det har burit iväg uppför och nedför, vi har haft både solsken, stormvindar och regnskurar. Men jädrans va skönt det känns i både kropp och knopp när man kommer till stugan igen och stretchar ut musklerna. Man får en nöjdhetskänsla och endorfinerna riktigt sprutar ur öronen. Både ni och jag vet redan att motion och rörelse är bra för välbefinnandet och för med sig en massa braiga hälsofördelar. Man får en starkare kropp, bättre flås, mindre stresspåslag, sömnen förbättras, du blir gladare och piggare mentalt, mer energi och lust till livet samt att det är bra för blodtryck, blodfetter och blodsocker. Du får ett starkare immunförsvar vilket i sig kan bara det vara en hälsovinst nu i coronatider. Och hör och häpna så vid regelbunden motion så behåller vårt minnescentra (hippocampus) sin storlek, vilket annars brukar börja krympa efter 30 års ålder. Ja listan på fördelar kan göras jättelång.

Och även fast vi vet om dessa hälsovinster, så är det grymt svårt, i alla fall för mig att få igenom en 30 minuters promenad varje dag och ca 60 minuter mer avancerad träning, typ styrketräning, tre gånger i veckan. Vilket skulle räcka för att göra en grymt bra hälsoinvestering. Hur svårt ska det vara egentligen??

Nu kommer vi vara här i Lofsen i en vecka och vi har fått till bra med motion under dessa dagar så nu känns det som jag är igång med flåset. Nu gäller det bara att fortsätta med den här goda vanan när jag kommer hem igen. För när man är här är det liksom naturligt att röra på sig, det hör liksom till. Problemet och svårigheten uppstår ju när man kommer hem och ska implementera detta med rörelse i sitt redan utstakade vardagsschema. Sen vet jag inte huuuur många gånger jag har börjat motionerat och tycker jag har börjat fått till en rutin så händer det något som stör allt och så slutar jag. Jag fattar inte…åter igen…hur svår ska det vara??

Så nu tänker jag utmana er kära läsare till att nå några hälsovinster här i höst. Vad sägs om att peppa och inspirera varandra till mer rörelse och motion. Var och en utgår utifrån sina egna förutsättningar och livsmönster men huvudsaken är att vi ökar vår rörelsetid och får in mer motion i vardagen. Sen får ni jättegärna ta bilder när ni är ute och går, tränar eller cyklar och tagga mig på @madebyulle så hamnar ni på min Instastory, just för att peppa och inspirera varandra. Visst hänger ni väl på utmaningen…

Allt gott!

Ulle