Välj en sida

Ikväll har jag gjort något som jag faktiskt inte har gjort på många år. Jag har bakat bullar…vetebullar med mandelmassafyllning. Ni anar inte vad jag njöt av stunden och kunde äntligen på allvar, utan dåligt samvete och ångest, känna glädje över att jag bakar något så ”onyttigt” som bullar. Orden som att ”jag ska inte äta sånt” har ekat i mitt huvud de senaste åren. Antingen har jag uteslutit gluten, socker eller fett i min panikartade jakt mot ett smalare liv så där fick ju absolut inga bullar rum. Men nu mina vänner har jag gett upp och slutit fred med mig själv. Jag vill inte se det som att mina extrakilon har på något vis vunnit kampen utan jag ser det som att vi ska börja samarbeta, jag och min kropp.

Det var en bok som jag har lyssnat på, ”Slutbantat: förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut” av Erik Hemmingsson som fick mig inse vilken galenskap jag har ägnat mig åt under så lång tid. En bok jag verkligen varmt kan rekommendera. Det är författaren själv som läser den på Nextory och tyvärr har han en lite tråkig röst som kan bli jobbig emellanåt att lyssna på. Kanske skulle en fysisk bok vara lättare att läsa, men budskapet han ger är klockren. Jag har alltid varit lång och kraftig och aldrig varit smal i hela mitt liv och vad skulle få mig att tro att jag vid 46 års ålder skulle bli smal. Jag har verkligen pressat och stressat över min vikt och vart har den här galenskapen lett mig? Till ett smalare liv? Nej absolut inte, det har bara spätt på min stress och ångest. Men nu är det slut med bantning, förbud och dieter.

Nu mer utesluter jag inga födoämnen utan äter jag det jag vill, men inte alltid och jag försöker göra nyttiga val som att äta mer frukt, grönsaker, fibrer och att dricka mer vatten. Jag hoppar gärna över processad mat, alltså försöker jag äta så ren mat som möjligt och är den sen ekologisk så är jag i hamn. Sen har jag insett vad min mentala del blir lycklig över motion och rörelse. Det gör underverk med mig! Jag känner mig pigg och alert och det leder till att jag vill röra på mig ännu mera, en god cirkel för hela kroppen med andra ord.

Nu vill jag med det bestämdaste påpeka att det här är mitt eget uppvaknande och jag vill absolut inte påverka någon annan. Alla måste följa det som fungerar och det som är bäst för en själv. Jag vet av egen erfarenhet att det är så lätt att stå där med pekpinnar och tala om vad som är rätt och fel. Jag kan tycka att det inte finns något rätt eller fel utan det är helt och hållet individuellt och det är bara du som vet vad du vill ha och behöver för att må ditt bästa. Det är jätteviktigt för mig.

Allt gott!

Ulle