Välj en sida

Idag har vi lite sämre väder här i Lofsen så det blev stugmys. Lasse tog sig an att putsa fönster och jag fick lust att baka matbröd. Vi har ingen hushållsmaskin här i stugan men elvisp och degkrokar funkade jättebra. Jag hittade ett recept på långpannebröd med havregryn av bästa Nina Hermansen. Hon är en otroligt positiv kvinna och ger så mycket energi och hon delar med sig av de ljuvligaste recept så bums in och följ henne på niiinis.se.

Hennes goda långpannebröd måste ni bara testa. Perfekt till helgfrukosten, eller varför inte till en mustig soppa. På torsdag har det utlovats bättre väder så jag tänker göra goda matsäckssmörgåsar av brödet och ha med på vandring upp till Hovärken. Här kommer Ninas recept:

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

  • Häll i mjölk (6 dl av 8 ) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
  • Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
  • Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
  • Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.
  • Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
  • Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30 x 40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.
  • Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20 – 25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.
  • Ta ut brödet och skär upp det.

Det blev provsmakning när det var så där perfekt ljummet men ändå inte så att smöret smälte. Lasse hällde upp ett glas öl medan jag tog ett glas rött till brödet. Det är ju ändå semester…

Allt gott!

Ulle